Hjem > Folkebibliotek, Nasjonalbiblioteket, Referater > Årlig møte om folkebibliotekstatistikken

Årlig møte om folkebibliotekstatistikken

NB 1930tallet

Universitetsbiblioteket, i dag NB på 1930 tallet. Kilde: Wikimedia

NB logo12. oktober 2017 var det møte på Nasjonalbiblioteket om folkebibliotekstatistikken. Til stede på møtet var de som i sin tid jobbet med revideringen av statistikken samt Nasjonalbibliotekets nye medarbeider på statistikkområdet. Mer om revideringen av statistikken. Som leder av SAMSTAT har Jannicke Røgler hatt plass i arbeidsgruppen.

I møtet ble erfaringene med det nye skjemaet og innsamlingen gjennomgått. Nasjonalbiblioteket og Erlend Ra hadde fått få tilbakemeldinger på det nye skjemaet. I den grad det var tilbakemeldinger, så var de positive. Det nye skjemaet ble oppfattet som mer relevant og at det speiler det bibliotekene gjør på en bedre måte.

Beklageligvis er den tekniske løsningen gammel. Det vil være behov for en oppgradering på sikt. Den tekniske løsningen lagde store problemer for innsamlingen av statistikk for 2016 og førte til betydelige forsinkelser. Forsinkelsen medførte at det ikke var mulig å få folkebibliotekene inn i KOSTRAs publisering av de foreløpige tallene som kommer i begynnelsen av mars. Målet for innsamlingen av tallene for 2017 er å ha alt testet innen utgangen av desember slik at bibliotekene mottar statistikkskjemaene i medio januar. Den gamle løsningen gjør også at spørsmålene om filialer har blitt samlet inn i en Questback.

Selv om det på sikt er behov for en ny løsning for innsamlingen har NB en publiseringsløsning for rådataene øverst på ønskelista. En slik løsning vil gi hele sektoren helt nye muligheter til å ta i bruk statistikken, analysere og sammenligne seg med andre. Dette er noe de andre nordiske landene har og som det er stort behov for i Norge. Se f. eks Sveriges løsning.

Til stede på møtet var også to personer fra SSB. SSB skifter kontaktperson for folkebibliotekstatistikken og den nye var til stede på møtet. SSB er i ferd med å ta i bruk en ny statistikkløsning, PX Web. Løsningen skal være klar innen mars slik at KOSTRA vil fremstå i ny drakt for 2017 tallene. De nye tabellene vil bli mer fleksible og enklere å jobbe med. I dag har vi to tabeller for folkebibliotekstatistikken. I den nye løsningen vil alt være samlet i en tabell.

Toril Høimyr fra Deichmanske bibliotek hadde med seg en rekke innspill fra storbybibliotekene. Disse sammen med de andre møtedeltakernes innspill ble gjennomgått i møtet. Hele statistikkskjemaet ble drøftet og gjennomgått. Det var særlig den nye inndelingen av arrangement og de digitale tjenestene som var gjenstand for diskusjon.

Deichmanske bibliotek har utviklet en egen digital løsning for registrering av arrangement. Løsningen ønsker Deichman å dele med resten av feltet. Nasjonalbiblioteket skal kontakte Deichman om hvordan dette best kan gjøres.

Det er i dag ikke mulig å få statistikk for bruken av Nasjonalbibliotekets avistjeneste. Dette har vært spilt inn som et ønske fra mange bibliotek. Det samme gjelder bruken av Filmbib. Vi er helt avhengig av å få målt bruken av denne typen tjenester når vi skal prioritere hva vi skal bruke tid og penger på i sektoren.

Alle som jobber med statistikk oppfordres til å besøke Bibliotekutvikling.nos statistikksider. Her legges det blant annet ut nyttig informasjon du trenger til selve innsamlingen, f. eks antall titler i k-fond og Filmbib.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: