Statisk trafikktelling (STT)

Brukernes bruk av biblioteket blir i hovedsak kartlagt på to måter.

 • Storbyundersøkelsen var basert på at observatørene “skygget” en og en bruker – fra de kom inn av døra til de gikk ut av biblioteket. Dermed kunne SBU kartlegge ulike brukertyper. Metoden gir mye informasjon, men tar også mye tid.
 • Tverrgående trafikktelling kartlegger ikke brukere, men aktiviteter. TTT er vesentlig mindre arbeidskrevende enn skygging, og gir like god innsikt i bruksmåter. Men metoden forteller atskillig mindre om den enkelte bruker.

En tredje mulighet

I store bibliotek er vi nødt til å følge brukerne fra rom til rom for å registrere hva de gjør. I små og oversiktlige bibliotek (med en inngang) har vi imidlertid en tredje mulighet. Der kan vi ofte finne en observasjonspost som dekker inngangen og (det meste av) publikumsarealet. Setter vi oss på en slik plass, kan vi registrere alle som besøker biblioteket, både

 • når de kommer
 • når de går
 • hvem de er sammen med
 • og hva de i hovedsak gjør

Underveis kan det  også være mulig å ta noen svippturer innom de områdene som ikke kan observeres.

Denne metoden – som jeg her kaller statisk trafikktelling (STT) – ble brukt i en stor dansk undersøkelse i 2004.

Statisk observasjon

Folkebiblioteket i Gjerdrum (5000 innbyggere) er lite og oversiktlig. Våren 2010 blir trafikktellingen gjennomført på denne måten. Observatøren vil altså sitte slik at han kan registrere alle personer som kommer innom i løpet av en full ukessyklus. For å holde styr på personene, kan observatøren notere noen ytre kjennetegn: rosa sekk; caps; blå hettegenser, …

Statisk observasjon gjør det lettere å fange opp mer kvalitative sider ved aktivitetene: om noen tar ut bøker som de kikker på der og da (presensbruk), om de henvender seg til andre (ta kontakt), om de skifter fra en aktivitet til en annen, osv.

Observasjonene kan f.eks. noteres på denne måten:

 • 1239-1249. Eldre kvinne leverer bøker. Snakker med bibliotekar, går innom voksenavdelingen [2. etasje]
 • 1330-1517. Tre jenter (ungdom) bruker PC-er hver for seg på studierommet, men snakker også sammen. Går ut av biblioteket  – og inn igjen etter få minutter ca. 1400. Setter seg i gruppe og leser, men snakker også sammen
 • 1413-1451. Voksen mann og gutt (barn) spiller PC-spill sammen. Deretter: voksen bruker PC i studierommet mens gutten går omkring.

Når personer går ut og inn av biblioteket, vil telleren registrere dette som nye besøk. Men ingen brukere ville si at de besøkte biblioteket to ganger – bare fordi de gikk på toalettet eller drakk en kopp kaffe mens de var innom Kulturhuset. For å håndtere slike korte fravær, velger jeg samme regel som for nettbesøkt: dersom en bruker kommer tilbake før det har gått en halvtime, regnes besøket som sammenhengende. Dersom avbrekket er på minst tredve minutter, registrer vi et nytt besøk.

I større bibliotek kan denne metoden egne seg for å kartlegge bruken av en enkelt avdeling eller sone.  Det er da bare oppholdet og aktivitetene på denne avdelingen som undersøkes.

Personvern

Statisk observasjon gir mer kunnskap om enkeltpersoner enn tverrgående tellinger. I begge tilfeller må de som gjennomfører tellingene få beskjed om å ivareta personvernet. Det observatører lærer om enkeltpersoner ved å observere, må behandles like konfidensielt som det bibliotekarer forøvrig lærer om brukerne gjennom spørsmålen de stiller eller bøkene de låner.

Ressurser

Plinius

 1. 2011-01-15, kl. 12:14

  Se også Barn som bor på biblioteket

  http://plinius.wordpress.com/2010/07/18/sk-2010/

  • 2015-01-07, kl. 02:59

   I really wish there were more arcitles like this on the web.

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: