Hjem > . > Store forandringer 3. Avdelingsdata.

Store forandringer 3. Avdelingsdata.

Innsamling av grunnleggende statistikk på avdelingsnivå representerer et stort skritt framover.

Disse opplysningene vil gjøre det langt lettere å analysere bibliotekenes virksomhet og å forklare balansen mellom ressursinnsats og produksjon av tjenester. Språklig kan det være lurt å skille mellom begrepet avdeling, som inkluderer hovedbiblioteket, og begrepet filial.  Den planlagte kommunereformen vil åpenbart føre til at mange av dagens hovedbibliotek blir gjort om til filialer. Da blir det ennå viktigere å analysere data på avdelingsnivå.

Norge har i dag omtrent tre hundre filialer fordelt på litt over 150 kommuner. Filialene kan ha ulik karakter. Kombinasjonsbibliotek finnes i ca. 180 kommuner.  Kombinasjonsbibliotek setter spesielle krav til statistikken. I 2013 hadde Norge (2013) 218 kombinasjonsbibliotek med grunnskole, 27 med videregående skole, med annen skole/institusjon. Mange av disse, spesielt i mindre kommuner, er samtidig hovedbibliotek. Statistikken forteller at dette i hvert fall gjelder syttifem kommuner. Noen større byer har filialer som er så store at de langt på fungerer som selvstendige enheter. Det gjelder de fleste av filialene i Oslo (16), i Bergen (8), i Trondheim (6) og i Bærum (4). En tredje hovedtype er mindre filialer som ikke er kombinasjonsbibliotek.

Vi tror det er fornuftig å beholde hovedskjemaet (“skjema A”) som et kommuneskjema, med data som gjelder hele biblioteket (altså hovedbibliotek + filialer) under ett. Tilleggsskjemaet (“skjema B”) blir dermed et (mindre utførlig) spesialskjema. Skjema B kan gjerne brukes til å registrere data om mobile enheter og data som er spesielle for kombinasjonsbibliotek – også når disse er hovedbibliotek.

Skjema B bør starte med spørsmål som gjelder alle filialer, altså besøk, utlån, bestand, personale, åpningstider og lokaler. Spørsmål som gjelder kombinasjonsbibliotek og mobile enheter tas til slutt.

NØKKELTALL
Når vi skal analysere et biblioteksystem som består av flere avdelinger, bør vi ha adgang til de mest sentrale tallene (nøkkeltall) for hver avdeling. Vår liste over nøkkeltall omfatter:

 • Antall besøk
 • Utlån, tilvekst og bestand fordelt på fem typer fysiske medier
 • Personalressurs (årsverk)
 • Åpningstid (bemannet)
 • Areal i kvm.
 • Antall sitteplasser (inkl. studieplasser)
 • Antall publikums PCer med internett-tilgang
 • Trådløs internett-tilgang for publikum (her har Ja/Nei-spørsmål god mening)

Når vi har disse opplysningene for alle filialene, kan vi beregne tallene for hovedbiblioteket ved å trekke filialverdiene fra verdiene for hele kommunen.

BESØK
Antall fysiske besøk bør defineres som bibliotekets beste estimat (altså etter en eventuell korreksjon). Spørsmål om korreksjonsfaktor foreslås fjernet.

FYSISKE MEDIER
Registrer utlån, tilvekst og bestand fordelt på fem typer fysiske medier

 • skjønnlitteratur for voksne
 • faglitteratur for voksne
 • skjønnlitteratur for barn
 • faglitteratur for barn
 • andre medier

PERSONALE
I mindre filialer er det mye deltidsarbeid. Det vil kanskje være enklere å be om antall timeverk, eller å åpne for begge muligheter (enten årsverk eller timeverk)?

ÅPNINGSTIDER MED BEMANNING
Mange kombinasjonsbibliotek holder stengt i skoleferiene. Utvalget bør vurdere om NB heller bør angi antall åpningstimer i løpet av året.

MERÅPENT BIBLIOTEK
Ingen kommentar

LOKALER
Samstat foreslår å registrere

 • Antall sitteplasser (inkl. studieplasser)
 • Antall publikums PCer med internett-tilgang
 • Trådløs internett-tilgang for publikum (her har Ja/Nei-spørsmål god mening)

KOMBINASJONSBIBLIOTEK
Spørsmålene om kombinasjonsbibliotek bør prøves ut. Ut fra forslaget ser det ut som om en avdeling kan være kombinasjonsbibliotek med inntil tre skoler samtidig (?).

ADMINISTRASJON AV PENSUMBØKER
Bibliotekpersonalets tidsbruk bør angis i timeverk. Når vi i tillegg kjenner personalressursen, kan vi beregne andelen i etterhånd.

Se også

Reklamer
Kategorier:.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: