Hjem > . > ST 6/14: Hva gjør Samstat?

ST 6/14: Hva gjør Samstat?

Samstat er et nettverk for brukerne av norske bibliotekstatistikk. Vi har som mål å styrke bibliotekenes evne til å utvikle og til å anvende alle former for statistisk informasjon i sin daglige virksomhet.

Diagrammet er tatt fra Bibliotekindeks Buskerud og viser omløpstall ved Lier bibliotek 2006-12. 

Den offentlige bibliotekstatistikken, som nå samles inn av Nasjonalbiblioteket, er vår viktigste kilde til kvantitativ kunnskap. Samstat ble stiftet i 2006 (se tidslinje). Siden da har vi fulgt, kommentert og i noen grad påvirket utviklingen av den offisielle statistikken.

Da vi startet, brukte de fleste statistikken i trykt form. I dag publiseres denne informasjonen stort sett  digitalt. Hovedtallene formidles gjennom to kanaler. Databasen KOSTRA, som redigeres av Statistisk sentralbyrå, er en viktig kilde for tidsrekker og komparative data. De velkjente tabellene fra den årlige bibliotekstatistikken finnes på Nasjonalbibliotekets nettsted. I tillegg gjør NB det fullstendige datamaterialet, både for fag- og folkebibliotek, tilgjengelig i form av regneark.

Statistikken er som sagt en kilde til kunnskap. Men kilden blir ikke til kunnskap før den tas aktivt i bruk. Sammenliknet med de fleste land har Norge en svært god bibliotekstatistikk. Det som gjenstår er å utnytte kildene. Det betyr å bearbeide, sammenlikne og anvende tallene på fornuftige måter. Samstat bidrar til dette ved å holde kurs og foredrag, ved å publisere artikler og bloggposter, ved å gi faglige råd til interessrte bibliotekarer og nettverk, og ved å arbeide internasjonalt.

Det finnes en rekke kilder til statistisk kunnskap i tillegg til den offisielle statistikken. Her i Trondheim arrangerer Samstat og Buskerud fylkesbibliotek et seminar om trafikktellinger. Dette er en metode for å kartlegge brukeratferd i alle typer bibliotek ved hjelp av systematisk observasjon. Mange bibliotek har prøvd å lære mer om brukerne gjennom lokale spørreundersøkelser.  Det er verdt å huske på at både  Statistisk sentralbyrå og Kommunenes sentralforbund gjennomfører regelmessige spørreundersøkelser som er relevante for folkebibliotekene.

Det er også mulig å hente ut mye interessant informasjon ved å analysere bibliotekenes utlånsdata. Enkelte bibliotek har kommet langt på dette området. Vi kan også trekke veksler på undersøkelser gjennomført av studenter eller forskere. Selv om vi fortsatt savner noen typer data, er det minst like viktig å analysere og integrere den informasjonen vi allerede har lett tilgjengelig.

Mer om bibliotekstatistikk

 • Bibliotekindeks Buskerud.
  • Bibliotekindeks Buskerud er et pilotprosjekt.  Hver enkelt kommune har sitt eget avsnitt med staistiske diagrammer basert på KOSTRA . Hensikten er å presentere bibliotekstatistikken i en form som egner seg for praktisk bruk i bibliotekmiljøet. Prosjektet er et samarbeid mellom Fylkesbiblioteket i Buskerud, Statistikknettverket i Buskerud og Samarbeidsutvalget for bibliotekstatistikk
 • Samstatbloggen (samstat.wordpress.com)
  • Bloggposter om mange ulike statistiske spørsmål
 • Statistikk i praksis.
  • E-bok (tidlig versjon) med grundig presentasjon av trafikktelling, med informasjon om statistiske indikatorer og med statistiske artikler på norsk og engelsk

 

 

 

Reklamer
Kategorier:.
 1. Ingen kommentarer så langt.
 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: