Hjem > . > ST 2/14: Statistikkens gud

ST 2/14: Statistikkens gud

Picture of The Scottish Borders covered with snow during January 2010 - Free Pictures - FreeFoto.comI bibliotekets verden er januar statistikkens måned.

Januar er oppkalt etter Janus, som var romernes gud for begynnelser og overganger. Janus hadde to ansikter. Det ene vendte bakover, mot fortiden. Det andre vendte framover.

Derfor passer Janus bra som statistikkens gud. Tallene er hentet fra året som gikk, men tallenes hensikt ligger foran oss. Skal statistikken ha noen verdi, må tallene tolkes og brukes til å utvikle biblioteket i årene som kommer.

Da må vi ta tak i statistikken: ikke som en plikt, men som et verktøy. Dagens statistikkverksted har dette som utgangspunkt. Janus er vår høye beskytter.

Norsk bibliotekstatistikk ligger på et høyt nivå. Det er bare en håndfull land – Finland, Danmark, Sverige, Nederland og New Zealand – som samler inn like detaljert statistikk. Tallene gjør det mulig  å foreta mange slags analyser. Men dette gjelder bare i prinsippet. I praksis blir det rike tilfanget av data nokså lite brukt.

Tid og kunnskap

Dette har to hovedårsaker: mangel på tid og mangel på kunnskap. Solide empiriske analyser krever tid og kompetanse.

Men hva med forskerne, vil noen spørre? Kan ikke de gjøre jobben? Vi spør og de svarer – helt gratis! Så enkelt er det dessverre ikke. Praktikerne og teoretikerne har ulike interesser. De spørsmålene bibliotekene ønsker besvart, er sjelden de samme spørsmålene som forskerne er mest opptatt av.

Dette vil nok forandre seg i årene som kommer. En ny generasjon av sterke og selvbevisste praktikere krever mer relevant forskning. Myndighetene er i økende grad opptatt av forskningens bruksverdi.

I mellomtida kan praktikerne selv styrke sin faglige kompetanse. Da kan de besvare mange spørsmål selv – og samtidig stille de riktige kravene når de overlater deler av prosjektarbeidet til andre. Dagens statistikkverksted er et lite bidrag til denne prosessen.

Ti aktuelle spørsmål

Deltagerne har (som sagt) med seg sine egne problemstillinger. Men utgangspunktet er bibliotekstatistikken for 2013. Da er det en håndfull begreper og spørsmål som (trolig) er relevante for alle bibliotek:

 1. Hvilke variable skal rapporteres til NB?
 2. Hva er forskjellen på variable og indikatorer?
 3. Hvilke indikatorer vil være nyttige i mitt bibliotek?
 4. Hvilke indikatorer vil være nyttige i vårt fylke?
 5. Hvordan fungerer KOSTRA i kommune-Norge?
 6. Hvilke feilkilder finnes i KOSTRA?
 7. Hvilke indikatorer finner jeg i KOSTRA?
 8. Hvordan kan jeg konstruere andre indikatorer?
 9. Hvordan kan jeg lettest lage tidsrekker, dvs. studere utviklingen gjennom flere år?
 10. Hvordan kan jeg illustrere utviklingen grafisk?

Men dette skal være en tallfest. Det er fritt fram for alle slags spørsmål om bibliotek og tall. Hva som er viktigst for deltakerne vil vise seg i løpet av mandagen.

Reklamer
Kategorier:.
 1. Ingen kommentarer så langt.
 1. 2014-01-05, kl. 20:17

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: