Hjem > . > ST 60/12: Statistikken er et språk

ST 60/12: Statistikken er et språk

Statistikken er ikke et speil, men et språk.

Den offisielle statistikken er et offisielt språk. Den velger ut hva som skal måles og hvordan det skal måles.

Det som blir målt, er det lett å snakke om. Vi har jo sammenlignbare data for utlån, besøk, årsverk, abonnementer og alt det andre som har fått innpass i den norske bibliotekstatistikken. Det som ikke blir målt, blir det vanskelig å diskutere rasjonelt. Vi kan mene hva vi vil, men meningene blir bare stående mot hverandre. Vi har jo ingen data å henvise til.

Derfor er utviklingen av ny statistikk viktig.

Synlige prosesser

I fjor høst opprettet Nasjonalbiblioteket en arbeidsgruppe (AG) som skulle se på statistikksystemet for fagbibliotek. Oppstarten ble varslet på NB! blogg. Gruppen la fram sitt forslag til nytt statistikkskjema, sammen med definisjoner og veiledning, i juni. Forslaget ble deretter sendt på høring.

Dette utviklingsarbeidet kan gjerne gjøres mer synlig. Den gamle lukkede høringsformen, der hver institusjon svarer for seg, og innspillene samles og bearbeides på toppen, begynner å virke avlegs. De faglige samtalene om konkrete problemer, gjennom  åpne høringer på nettet, gir flere ideer, flere konkrete forslag og mer kollektiv læring.

Selv om jeg jobber med statistikk til daglig, var jeg faktisk ikke klar over at en omfattende høring var på gang.

Åpne diskusjoner

ABM-utvikling blogget sine forslag til nye indikatorer. Det var nyttig – selv om bloggene (med kommentarer) senere ble slettet.

I dag har vi heldigvis nye muligheter. Offentlig elektronisk postjournal (OEP) gjør det mulig å følge beslutningsprosessen på Internett. Ved å søke i OEP er det lett å finne fram til høringsdokumentet og alle høringsutalelsene (avgrens til Nasjonalbiblioteket og søk på statistikkskjema). Deretter kan dokumentene bestilles elektronisk (eller på papir).

Jeg har nettopp bestilt alle uttalelsene fra NB – og fikk raskt og effektivt svar. Kudos!

Deretter kan de jo kommenteres på alle de kanaler som nå står åpne for Hvermansen: biblioteknorge, blogger, kommentarfelt, twitter og en lang rekke publiseringsplatformer.  Diskusjonen blir riktignok fragmentert, men den blir i hvert fall tilgjengelig.

 Kunnskapsbasert praksis

Arbeidsgruppen har åpenbart gjort en god jobb – og fått mye ros for sitt arbeid. Men alle som designer statistiske systemer må foreta vanskelige valg. De praktiske konsekvensene av ulike valg bør diskuteres.

Skal bibliotekene arbeide kunnskapsbasert, må de ha et reflektert (ikke et mekanisk) forhold til statistiske data og indikatorer. De må, i rimelig grad, mestre det statistiske språket.

Det er mye å tygge på i dette materialet. Jeg nevner her noen prinsipper for statistikkutforming som flere institusjoner har lagt vekt på:

 • Det bør utarbeides en plan for evaluering og oppfølging av rapportering av statistikk for fag- og forskningsbibliotek (AG, UHR, HSF, Diakonhjemmet, UiS)
 • Det bør legges til rette for automatiske innhøsting av data fra andre baser (Bibsys, DBH, SSB osv) (AG, UHR, HSF, HiH, MF)
 • Veiledning og definisjoner bør kobles direkte til skjema («pop-ups») (AG, UHR, UBO, HiB, UiS)
 • Det er viktig at nytt skjema ikke fører til økt arbeidsmengde og behov for mange manuelle tellinger (UBO, HiH)

De fleste uttalelsene har jeg oppsummert – men ikke bearbeidet – her. Arbeid pågår …

Ressurser

VEDLEGG

Mandat

Med utgangspunkt i dagens skjema for innhenting av statistiske data fra fag og forskningsbibliotekene og med bakgrunn i aktivitet/tjenester/oppgaver i fagbibliotekene skal arbeidsgruppen komme frem til et revidert skjema for innhenting av fag- og forskningsbibliotekstatistikken.

 • Nødvendige definisjoner skal diskuteres og utformes.
 • Et revidert statistikkskjema skal utformes og tilpasses dagens og morgendagens aktivitet/oppgaver/tjenester i fag- og forskningsbibliotekene slik at de innsamlede data kan brukes effektivt og aktivt i styring og synliggjøring av bibliotekene.
 • Arbeidet skal i størst mulig grad tilpasses internasjonal statistikkinnhenting og standarder
 • (”ISO 2789: International Library Statistics” er under revidering, arbeidet avsluttes høsten 2011) [TH: er forsinket – avsluttes høsten 2012]
 • Nordisk praksis på området skal tillegges spesiell vekt.

Offentlig elektronisk postjournal

 • Her kan du søke i brev og dokumenter fra statlige virksomheter og bestille den informasjonen du ønsker innsyn i.
 • Ved å bruke OEP har du mulighet til å følge den politiske beslutningsprosessen på Internett på tvers av etatsgrensene.
 • De statlige etatene publiserer sine offentlige journaler via OEP, mens bestillingene du gjør blir sendt til den ansvarlige etaten.

Statlig informasjonspolitikk

Innbyggerne [her: bibliotekarene] skal inviteres til å delta i utformingen av politikk, ordninger og tjenester. Staten må

 • kommunisere og informere målrettet og effektivt slik at målgruppene nås
 • utnytte mulighetene som ligger i ny teknologi og nye kanaler effektivt og formålstjenlig

Synliggjøring

Søk på «statistikkskjema fagbibliotek» i Google gir ingen relevante treff. Det gjør heller ikke termen  «statistikkskjema»  i biblioteknorges arkiv

Reklamer
Kategorier:.
 1. Ingen kommentarer så langt.
 1. 2012-09-27, kl. 21:34
 2. 2012-10-07, kl. 15:27
 3. 2013-01-16, kl. 15:39

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: