Hjem > ., Nasjonalbiblioteket, Samstat > ST 55/12: Møte med Nasjonalbiblioteket i oktober

ST 55/12: Møte med Nasjonalbiblioteket i oktober

Syttende oktober skal Samstat ha et møte med Nasjonalbiblioteket om bibliotekstatistikken.

Etter at ABM-utvikling ble oppløst er det NB som har ansvaret for produksjonen av norsk bibliotekstatistikk. Samstat representerer brukerne.

Men vi må huske på at brukerne også er dataleverandører. NBs oppgave er å organisere innsamlingen, å bearbeide tallene og å presentere resultatene i en form som alle interesserte kan ha nytte av.

Utvalget stiller med Jannicke Røgler (leder), Bozena Rasmussen (nestleder) og Tord Høivik (faglig konsulent). I tillegg vil Markku Laitinen, en finsk spesialist på bibliotekstatistikk, delta som observatør.

 • Bildet er tatt på Mumin-øya utenfor Turku, der Markku (i midten) arrangerte en satellittkonferanse om  bibliotekstatistikk i august.

Siden 2007 har Samstat jobbet med å kartlegge og formidle brukernes interesser mht. statistikken (se under). Vi  inviterer alle interesserte til å lese våre forslag – og til å sende oss forslag, kommentarer og spørsmål dere ønsker å bringe inn i prosessen. Noen gode kanaler er:

 • biblioteknorge-listen
 • kommentarer på Samstat-bloggen
 • kommentarer på NB-bloggen
 • epost direkte til Jannicke, Bozena eller Tord
  • janniro@@gmail.com
  • bozenara@@yahoo.no
  • tordhoivik@@gmail.com

Hvis dere bruker epost, vil vi gjengi eller oppsummere forlagene uten å oppgi navn. Men dersom du foretrekker  å bli navngitt, vil vi selvsagt gjøre det.

Brukernes ønsker

Når det gjelder bibliotekstatistikken, formulerte Samstat tidlig femten prinsipper for hvordan systemet burde utvikles. Utvalget har også gitt en utførlig faglig begrunnelse for sine forslag. I tillegg har en serie engasjerte brukere beskrevet sine egne ønsker – og frustrasjoner – i forhold til systemet slik det fungerer i dag.

Biblioteksjefene i kombinasjonsbibliotek (ungdomsskole/VGS kombiner med folkebibliotek) opplever at statistikken gir et misvisende bilde, siden funksjonene ikke dokumenteres separat. Tilsvarende problemer kan oppstå der fylkesbibliotek er samlokalisert med folkebibliotek.

Andre eksempler

 1. Prosjektdata bør med. 
 2. Ønskjeleg med data om samarbeidstiltak biblioteket er involvert i – interbibliotek, tverretatlege, interkommunale, nasjonale. Samarbeid kan vere alt frå nesten papirlaust til veldig papir/administrativt krevjande. Viktig at biblioteket sitt engasjement kjem fram
 3. Ein rekneskapspost eg alltid har sakna er posten “Inntekter”! Dei fleste har purregebyr, erstatningar m.m., og det kan vera vel verdt å samanlikne det mellom kommunane
 4. La ikke biblioteksystemleverandørene i stikken ved å varsle nært forestående endringer i skjema altfor seint – de må også få en sjanse til å tilpasse seg nye funksjoner.

Sitater

 1. Savner bedre sammenstilling, presentasjon og analyse. Jeg mener det trengs når man skal kunne bruke statistikken til noe fornuftig.
 2. Satt senest i dag og skulle oppsummere en del tall, og blir som alltid slått av at det ikke er lagt noe arbeid i å gjøre presentere eller analysere statistikken. Det er ikke muligheter til å laste ned i Excel eller bearbeide.  Og så er det unødig vanskelig å finne tall og fakta, når de gjemmer seg bak titler som ”Folkebibliotek Tabell 1”.
 3. Veldig bra hvis utvalgets arbeid resulterer i mer representativ statistikk, slik at vi kan begynne å tro på tallene og kunne bruke dem mer aktivt.

Bakgrunn

Samstat ble stiftet i april 2006 – se Tidslinje. Utvalget har hatt en dobbelt oppgave:

 1. å fremme brukernes interesser i forhold til statistikkproduksjonen
 2. å styrke bibliotekarenes faglige muligheter til å utnytte statistikken

Når det gjelder kompetanseutvikling, har Samstat vært medarrangør av en serie kurs i praktisk statistikk:

 • Statistikk i praksis: tre ukers statistikkverksted i 2010-11 (med ABM-støtte)
 • Start med statistikk: fire kursdager i 2011
 • Start med statistikk: fire (hittil) i 2012 + to planlagte kurs i oktober (Tønsberg; Ålesund)

I tillegg har utvalget produsert en fagblogg om bibliotekstatistikk siden 2007. De tre siste årene har det vært ganske høy aktivitet på bloggen, med over seksti poster i året.

Markku Laitinen

Markku  er den finske representanten

 • i ISOs komite for bibliotekstatistikk
 • i IFLAs Statistics and Evaluation Section (og web-redaktør for seksjonen)

Ressurser

Reklamer
 1. Mari-Ann Refsaas
  2012-09-20, kl. 16:14

  Jeg har i mange år irritert meg over sammenligningen av utlån fra folkebibliotek med utlån fra kombinasjonsbibliotek.

  I vår lille kommune har vi i tillegg til folkebiblioteket, et flott nytt skolebibliotek og et bibliotek knyttet til videregående skole. Dette gjør at vi kommer dårlig ut på statistikken når det gjelder utlånte bøker per innbygger.

  I kommuner med kombinasjonsbibliotek får de registrert utlån både for skole og folkebibliotek, og får dermed et langt høyere utlånstall per innbygger enn vi som opererer hver for oss. Avisene elsker jo å sammenligne, og det føles hvert år like urettferdig at vi kommer dårligere ut enn andre små kommuner som har kombinasjonsbibliotek. Det er vel ikke mye å gjøre med dette.

 2. 2012-09-22, kl. 14:35

  Hei, Mari-Ann:

  Regelen om at alt utlån i kombinasjonsbibliotek skal føres på folkebiblioteket gir, som du sier, svært misvisende resultater. Dette er det lett å dokumentere. Engasjerte bibliotekarer har bedt om en annen metodikk i mange år.

  Kombinasjonsbibliotek som ligger på skoler kan også resultere i svært høye besøkstall, siden skole-elever ofte stikker innom bibliotekrommet flere ganger i uka. Utsira og Meråker er typisk eeksempler.

  Det er fullt mulig å gjøre noe med dette – f.eks. slik jeg har antydet her: https://sites.google.com/site/statistikkipraksis/home/verktoey/2-operasjonalisering/kombinasjonsbibliotek .

  Så vidt jeg vet tok ABM-utvikling aldri fatt i denne problematikken. Jeg håper Nasjonalbiblioteket er mer innstilt på å løse disse problemene.

 1. 2012-09-20, kl. 12:45
 2. 2012-10-07, kl. 15:28
 3. 2013-01-16, kl. 15:32

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: