Hjem > . > ST 24/12: Modellanalyse av trafikk ved Nedre Eiker bibliotek

ST 24/12: Modellanalyse av trafikk ved Nedre Eiker bibliotek

Statistikknettverket i Buskerud startet opp høsten 2011.

Den første praktiske oppgaven nettverket har gått løs på, er trafikktellinger etter TTT-metoden. Plinius er konsulent for arbeidet.

Kilde

Trafikktellinger generer et rikt materiale. Det er mulig å lage mange andre tabeller og diagrammer, avhengig av hvilke spørsmål biblioteket er interessert i å undersøke. Det å formulere interessante spørsmål er en bibliotekfaglig (og samfunnsfaglig) oppgave – ikke en statistisk oppgave i streng forstand.

En statistiker – fortrinnsvis med bibliotekbakgrunn – kan imidlertid være en nyttig samtalepartner når slike spørsmål skal utformes. Og statistisk skjønn og håndlag er nødvendig når det kvantitative materialet skal bearbeides slik at spørsmålene blir besvart – eller i det minste belyst.

En arkitekt kan ikke beskrive ditt drømmehus uten å vite hva du drømmer om. En statistiker kan ikke analysere ditt datamateriale hvis du ikke vet hva du vil. Fagkonsulenten må ha noen å spille ball med.

Bakgrunn

TTT er i utgangspunktet en standardisert metode for å samle inn data om brukeratferd – altså hva brukerne gjør på biblioteket – som er enkel nok til at bibliotekene selv kan foreta tellingene. Etter fem-seks års utprøving er selve innsamlingsmetodikken godt etablert. På TTT-sidene finner du også en god del råd, og mange publiserte eksempler, om databehandlingen. Det er arbeidet med det innsamlede materialet som fører fram til tabeller og diagrammer vi faktisk kan bruke for å analyse bruksmønstrene.

Men databehandlingen har hittil ikke vært like standardisert – eller strømlinjeformet – som datainnsamlingen. Inspirert av Buskerud (etterspørsel gleder hjertet!) har jeg nå utviklet en praktisk modell for selve databehandlingen. Jeg har prøvd å utnytte regnearket i Google Docs til å legge opp mest mulig tidsbesparende prosedyrer, basert på erfaringene de siste fem-seks årene.

Det er fortsatt en del å lære og en del å gjøre – men framgangsmåten er i hvert fall den jeg selv har tatt i bruk – av pur egeninteresse.

Modellanalyse

Det første biblioteket som har gjennomført tellingen er Nedre Eiker, med biblioteksjef Pål Ødemark som primus motor. Både vi og nettverket har samarbeidet tett underveis. Denne modellanalysen er (i mine øyne) en viktig milepæl i arbeidet med å styrke bibliotekenes evne til å dokumentere, presentere og analysere sin egen virksomhet.

Men veien er lang og ferden fortsetter, både i Buskerud og andre steder. Onsdag hadde Drammen besøk fra Stockholm länsbibliotek – og TTT var ett av punktene på programmet.

Hele modellanalysen ligger på regnearket Trafikk. Nedre Eiker. Februar 2012. Dette regnearket bygger på inntastingsmalen TTT-mal (les arket INTRO nøye hvis du selv vil bruke den).

Regnearket omfatter

 • observasjonsdata for alle ukedagene (MAN – … – LØR)
 • tre standardiserte tabeller (DAG_TID, UKE, SON_AKT)
 • bakgrunnsdata for diagrammene (AKTIVITETER, SONER)

og sju diagrammer:

 1. Dagsrytme (ovenfor)
 2. Ukerytme
 3. Hovedaktiviteter. Alene og i gruppe.
 4. Hovedaktiviteter. Alene og i gruppe. Prosent.
 5. Aktiviteter. Alene og i gruppe. Prosent.
 6. Fordeling av besøkstid på avdelinger og soner
 7. Tidsbruk i barne- og ungdomsavdeling.

Diagram 2-7 er presentert i vedlegget.

Alle TTT-bibliotek kan bruke tilsvarende observasjonsarkene og de tre standardiserte tabellene. Sonene vil selvsagt variere en del fra bibliotek til bibliotek.

Ressurser

Plinius

VEDLEGG

Du får adgang til de interaktive diagrammene (som også er i større format enn her på bloggen) ved å klikke på lenkene under hvert diagram.

Kilde

Kilde

Kilde

Kilde

Kilde

Kilde

Reklamer
Kategorier:.
 1. Ingen kommentarer så langt.
 1. 2012-03-16, kl. 12:24
 2. 2012-03-16, kl. 14:17
 3. 2012-04-10, kl. 12:31
 4. 2012-05-08, kl. 10:26

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: