Hjem > KOSTRA > ST 16/12: KOSTRA-systemet er oppdatert

ST 16/12: KOSTRA-systemet er oppdatert

Viktig nytt fra KOSTRA. Jeg klipper fra SSB:

Dataene for 2010 i KOSTRA er oppdatert med ny kommunegruppering. For tidligere årganger er dataene inndelt etter forrige gruppering.

Statistisk sentralbyrå har foretatt en gruppering av kommunene i 29 kategorier. … Kommunene er her gruppert langs tre ulike dimensjoner.

1. Folkemengde, hvor vi skiller mellom små, mellomstore og store kommuner. Små kommuner har færre enn 5000 innbyggere, mellomstore har fra 5000 til 19999 innbyggere, mens store kommuner har 20000 eller flere innbyggere.

Dette passer bra sammen med (den litt mer detaljerte) inndelingen vi har brukt i Plinius Data:

  • under 5.000
  • mellom 5 og 10.000
  • mellom 10 og 20.ooo
  • mellom 20 og 50.000
  • over 50.000

2. Bundne kostnader per innbygger, som er et mål på kommunenes kostnader for å innfri minstestandarder og lovpålagte oppgaver, og disse kostnadene varierer med demografiske, sosiale og geografiske forhold.

For bundne kostnader per innbygger har vi valgt å bruke kvartilgrenser for å foreta en gruppering av kommunene.

Kommuner med lave bundne kostnader omfatter de 25% laveste kommunene rangert etter bundne kostnader per innbygger. Kommuner med høye bundne kostnader omfatter de 25% høyeste kommunene rangert etter bundne kostnader per innbygger. De øvrige 50% av kommunene har middels bundne kostnader

Kvartiler (og medianer) er enklere å arbeide med, og ofte lettere å tolke, enn gjennomsnitt og standardavvik.

3. Frie disponible inntekter per innbygger, som er et mål på hvor mye inntekter kommunene har til disposisjon etter at de bundne kostnadene er dekket, og gir en antydning av kommunenes økonomiske handlefrihet.

For frie disponible inntekter per innbygger har vi valgt å bruke kvartilgrenser for å foreta en gruppering av kommunene.

Kommuner med lave frie disponible inntekter omfatter de 25% laveste kommunene rangert etter frie disponible inntekter per innbygger. Kommuner med høye frie disponible inntekter omfatter de 25% høyeste kommunene rangert etter frie disponible inntekter per innbygger. De øvrige 50% av kommunene har middels frie disponible inntekter

Klassifiseringen er foretatt på grunnlag av data for 2008. Det er flere av de 29 kategoriene som ikke omfatter noen kommuner. Det er f.eks. ingen av de store kommunene som har høye bundne kostnader per innbygger. Enkelte av kategoriene omfatter bare noen få kommuner. Det viser seg derfor at klassifiseringen kan forenkles ved å utelate tomme kategorier og ved å overføre noen kommuner i de minste gruppene til nabokategorier.

Vi står da igjen med en klassifisering som omfatter 16 kategorier. Denne forenklete inndelingen er vist i tabellen nedenfor.  …

Tabellen viser antall kommuner fordelt på grupper i den tidligere grupperingen for 2003 og den nye grupperingen for 2008.

Ressurser

Reklamer
Kategorier:KOSTRA
  1. 2015-01-06, kl. 21:04

    Weeeee, what a quick and easy soitulon.

  1. 2012-02-07, kl. 00:15

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: