Hjem > . > ST 4/12: Statistikknål til Modum

ST 4/12: Statistikknål til Modum

Nestemann ut er biblioteksjef  Elin Mariboe Hovde fra Modum bibliotek.

Hun  får den andre Statistikknålen 2011.

Elin var en ihuga deltaker på verkstedet Statistikk i praksis. Hun har fortsatt å blogge om statistikk på Bibliotekets tallblogg. Elin har vist stor vilje til å prøve ut ulike former for grafikk. Hun har gått dypt inn i tallene, f.eks. ved å undersøke hvordan besøkstallene svinger med ukedagen og ved å se på månedlig utlån av ulike medietyper for barn og voksne. Her er f.eks. førstegangslån til barn i fjerde kvartal.

Tolkning

Grafen viser oppgang, og deretter stabilitet, for skjønnlitteraturen – med en dipp i 2010 for barn. Faglitteraturen ser ut til å ha toppet seg i 2009. Den voksne faglitteraturen – som merker internettkonkurransen – er særlig utsatt.

Interaktivitet

Siden Modum bibliotek bruker Blogger, som hører til Google-systemet, er hennes grafer interaktive. Jeg har benyttet dette til å hente ut tallene for bokutlån direkte fra grafen Total utlånsstatistikk for utlånsgrupper 2007-2011 – og har laget en versjon med systematisk bruk av farger (bildet). Prinsippet er det samme som i går: tidligere år er blekere …

Jeg håper Elin også kan publisere tallene bak grafikken som regneark. Da blir det lettere å bruke dem på nye måter.

At en graf er interaktiv (i motsetning til statisk), betyr at den fortsatt er koplet til regnearket den henter sine data fra. Foretar vi endringer i data, vil det slå ut i regnearket. I tillegg er det mulig å vise de underliggende dataene ved hjelp av markøren.

WordPress sentralt tillater ikke dette. Dersom WordPress-programmet lastes ned og brukes lokalt, slik vi gjør i forbindelse med LATINA-kursene, er situasjonen en annen.

Gratulerer med nål!

Ressurser

Samstat

Til orientering: Rekkefølgen har ingen betydning.  Alle nålene er like mye verd.

VEDLEGG A

Ett og samme tallsett kan ofte presenteres på ulike måter – som får fram ulike sider av virkeligheten. I diagrammet nedenfor er bokutlånet (stolpene) gruppert år for år. I tillegg har jeg tatt med tall for det samlede bokutlånet.

Den mørkeblå kurven viser det samlede bokutlånet pr. innbygger (tallene må deles med 10.000). Den lyseblå kurven viser hvordan det samlede bokutlånet har forandret seg (tallene må ganges med to).

VEDLEGG B

NBF Buskerud skriver:

Også teknologisk tenkes det både rasjonelt og nytt. Biblioteket bruker den frie programvarenjoomla på nettsidene sine. Blant fordelene med fri programvare er de økonomiskebesparelsene man oppnår og friheten ved at biblioteket unngår å låse seg til én leverandør.

Biblioteksjefen bruker også bloggverktøy aktivt for å nå ulike grupper. For eksempel en blogg med statistikk som særlig rettes mot politikerne, Bibliotekets tallblogg. Biblioteket har også en blogg som henvender seg mot lærere og elever, Modbib

Reklamer
Kategorier:.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: