Hjem > Samstat > ST 1/12: Statistikk i Telemark

ST 1/12: Statistikk i Telemark

Interessen for statistikk vokser.

De fleste bibliotekarer er lite vant til å argumentere ut fra tall. Tidligere møtte de heller ikke krav om å gi økonomiske eller statistiske begrunnelser for virksomheten. Men nå øker presset. Forvaltning og politikere tar ikke lenger folkebiblioteket for gitt. De vil vite hva biblioteket bidrar med. Og helst i form av tall.

Telemarksbiblioteket arrangerte årets første statistikkurs på Porsgrunn bibliotek mandag 9. januar. Vi gjennomførte innføringskurset Start med statistikk (SMS).  SMS er en praktisk innføring i praktisk bruk av statistikk. Kurset kombinerer korte foredrag, diskusjoner, gruppesamtaler og praktiske øvelser med regneark er en viktig del av kurset.

Kursdagen var litt lenger enn det som er vanlig: vi startet kl. 0900 og holdt på til kl. 1600. Jeg er glad arrangørene aksepterte dette. Det ga oss bedre tid til samtaler, til å løse praktiske oppgaver og til å håndtere noen små tekniske problemer vi møtte underveis.

De ti deltakerne kom fra Kragerø folkebibliotek, Notodden, Porsgrunn (2 + praktikant), Sauherad, Skien (1 + praktikant) og Telemarksbiblioteket (2). Ytterligere tre var påmeldt, men måtte melde forfall.

Døråpner

Dette grunnkurset er tenkt som en «døråpner». Jeg sammenlikner det med en guidet tur for turister som har kommet til en storby  som Paris eller Roma for første gang i sitt liv. Det er veldig mye man kan se og gjøre. Det er ingen grunn til at alle skal besøke de samme butikkene, spasere i de samme parkene og spise snegler og froskelår  i de samme elegante restaurantene. Men alle kan ha nytte av å vite som finnes i byen – av butikker, parker og haute cuisine. Grunnkurset forteller deg hva som finnes – og viser deg hvordan du kan gå videre på egen hånd. Det går også an å følge opp med mer spesialisert veiledning.

Det er praksis som teller

Derfor satte jeg stor pris på meldingen jeg fikk fra arrangørene etter kurset:  Meget interessant, og masse å lære, nå er det praksis videre som er tingen.

Vi avsluttet med en runde om hvordan bibliotekene kunne bruke det de nå hadde startet på. Det var bred enighet om at lokalt samarbeid i faglige nettverk var tingen. Det jobbes ikke så rent lite med statistikk i ulike bibliotek rundt om i Norge. Men det meste skjer i det skjulte. Ikke fordi virskomheten er hemmelig, men fordi bibliotekene ikke er vant til å dele denne typen erfaringer med andre bibliotek.

Lek og lær

Nettet har gjort det lett å publisere. Hvis bibliotekene blir flinkere til å legge ut sine tall og sine analyser, kan de lære av hverandre. Da bør vi tenke leking og læring, beta og sandkasse – ikke fint og flott og faglig perfekt.  Det viktigste er å komme i gang.

Jeg viste hvordan bibliotek som Time i Rogaland og Modum i Buskerud har brukt nettet til å prøve ut forskjellige måter å presentere statistikk på. Vi lærer ved å øve oss, ved å snakke sammen, ved å be om veiledning, og ved å utvikle vår statistiske praksis over  tid. Både kursdeltakerne og fylkesbiblioteket så ut til å være med på dette.

Neste SMS-runde blir et felles kurs arrangert av fylkesbibliotekene i Midt-Norge, dvs. Nord- og Sør-Trøndelag, Møre, Hedmark og Oppland, på Gardermoen tirsdag 7. februar.

Reklamer
Kategorier:Samstat
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: