Hjem > Nasjonalbiblioteket, NB > ST 67/11: Nettrafikk til bokhylla.no

ST 67/11: Nettrafikk til bokhylla.no

Nasjonalbiblioteket har publisert ferske tall om trafikken til bokhylla.no. Det er nyttig!

Vigdis Moe Skarstein opplyser at det var femtito tusen besøk i november 2011. Hvert besøk fører til 44 nedlastede sider (gjennomsnitt for hele 2011). Det er et svært høyt tall – omtrent ti ganger så mye som det som er vanlig på andre nettsteder.

Det betyr, vil jeg tro, at folk leser mange sider når de først henter fram en bok. NB har sikkert statistikk for dette og mye annet også:

 • variasjon av bruk gjennom året
 • variasjon av bruk gjennom uka
 • variasjon av bruk gjennom døgnet
 • gjennomsnittlig oppholdstid på nettstedet
 • frekvensfordelingen av oppholdstider
 • hvilke bøker som blir mye lest (often hentet fram)
 • hvilke som blir lite lest (sjelden eller aldri hentet fram)
 • hvilke bøker som folk bruker lite tid på (laster ned få sider)
 • hvilke bøker som folk bruker mye tid på (laster ned mange sider)

Alt dette vil være av stor interesse for mange – både bibliotekarer og journalister, kultursosiologer og -politikere, forlag og forfattere. For ikke å snakke om de mange tusen bibliotekstatistikerne som venter i spenning på nye tall … ;-).

Mye, lite eller midt på treet?

For å tolke tallene, må vi sette dem inn i en eller annen sammenheng. Det er lettere sagt enn gjort.  Vi har ingen etablerte skalaer for nettrafikk. Er 52 tusen veldig mye, veldig lite eller akkurat som forventet?

Jeg har prøvd å ta noen få skritt inn i dette feltet – se artikkelen How much is much? (2008. Ny utgave kommer 2012) Men det er selvsagt ikke slik at en enkelt person kan si: dette er mye og dette er lite. De observerte tallene må vurderes i forhold til organisasjonens – i dette tilfelle – Nasjonalbibliotekets – målsettinger.

Når det gjelder bokhylla.no finnes det (meg bekjent) ingen kvantitative målsettinger. Også det må være greit. Forsøksprosjekter må få lov til å prøve ut nye tjenester uten å stilles overfor produksjonskrav med det samme.

For å skape litt kontekst, har jeg sett på den nye statistikken innenfor noen kjente rammer, nemlig trafikktallene til TNS Gallup. Da får jeg disse resultatene:

Antall besøk

Besøkstallet ligger på omtrent samme nivå som  nettstedene til noen kjent fotballklubber – Tromsø IL, Viking FK og Odd (Grenland) – og nettstedene Studentum.no, Boligpluss.no og Woman.no.

I det store bildet ligger Bokhylla slik til

 • Nybergsund IL    1,200
 • Bokhylla    12,000 besøk på en uke
 • Ditt distrikt    120,000
 • Seher    1,200,000
 • NRK    12,000,000

Detter er det vi kaller en logaritmisk skala: hvert skalanivå er lik det forrige multiplisert med et fast tall (her 10).

Antall sider

Når det gjelder sidetallet rykker Bokhylla så å si en tierpotens opp. Antall nedlastede sider ligger på nivå med enkelte mellomstore aviser – Moss Avis, Trønder-Avisa, VG Dine penger (nettavis) – og  nettstedene Amobil.no, IDG.no og Speaker.no. Det store bildet ser slik ut:

 • ALTA IF    5,300 sider
 • Journalisten    53,000
 • Bokhylla    530,000 sider på en uke
 • Opplysningen 1881    5,300,000
 • NRK    53,000,000

Danmark

Danmark har kommet atskillig lenger enn Norge når det gjelder å samle inn og utnytte statistikk om trafikken på nettet. I uke 47, 2011, hadde Silkeborg bibliotek (ett av de mest aktive folkebibliotekene i Danmark) omtrent like mange besøk total som Bokhylla. På indekssiden til Silkeborg kan du velge mellom knappene Sidevisninger (= antall nedlastede sider; page hits); Besøg (som jeg viser til); Besøgende (=antall unike besøkende i den aktuelle periode) og Besøg pr. 1000 innbyggere (i Silkebnorg kommune).

Antall sider plasserer Bokhylla langt høyere – faktisk på linje med København. Men vi bør ikke trekke slike sammenlikninger for langt. Skal vi tolke tallene med fornuft, må vi se på bruksmønstrene.

Jeg illustrerer fra et annet felt. Vi tar det som gitt at barn låner langt flere bøker (pr. hode) enn voksne. Men det betyr ikke nødvendigvis at de leser mer. Voksne leser i snitt ca. tjue bøker i året og bruker 4-5 timer pr. bok. Albert Åberg leker med ord kalles også en bok. Den er på 25 sider – og består hovedsaklig av bilder. Hvor lang tid tar det å lese den? I hvert fall ikke fem timer …

Ressurser

Reklamer
Kategorier:Nasjonalbiblioteket, NB
 1. 2011-12-08, kl. 15:46

  Viktig kommentar fra Plinius. FFF! Få Flere Fakta!

  Og særlig: Vi trenger tall for «hvilke bøker som blir mye lest (ofte hentet fram)».

  Nasjonalbibliotekaren sier sjøl i bloggposten sin at «vi vet fra tilbakemeldinger at spesielt skoleverket og studenter er hyppige brukere». Er det kanskje sånn at mange elever/studenter bruker bokhylla.no til å lese (et relativt lite antall titler) nyere pensumlitteratur og faktisk lærebøker (fra 1990-tiåret), og dermed «undergraver» salget av utgaver som er i handelen?

  I så fall blir det spennende når avtalene skal reforhandles med rettighetshaverne.

 2. 2012-02-29, kl. 00:31
 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: