Hjem > 1bib, grafikk > ST 37/11: Statistiske sjangre

ST 37/11: Statistiske sjangre

Samstat er en blogg, og dette er en bloggpost.

Film noir is a cinematic term used primarily to describe stylish Hollywood crime dramas, particularly those that emphasize cynical attitudes and sexual motivations.

Jeg kan presisere ytterligere: Samstat er en fagblogg som handler om bibliotek-, kultur- og kunnskapsstatistikk. Dagens post handler om hvilke dokumenttyper en statistisk interessert bibliotekar kan komme til å støte på.  Med andre ord: hva er de viktigste statistiske sjangre i dagens verden?

Blogger

Det er naturlig å starte med de statistiske bloggene. De finnes det ikke mange av. Min amerikanske kollega Ray Lyons skriver den utmerkede

Høgskolene i Gjøvik og Østfold har bloggene

Alle deltakerne på statistikkverkstedet Statistikk i praksis (SIP) (2010-11) opprettet dessuten egne blogger. En av dem er videreført (med ny adresse) som

Selv redigerer jeg:

  • Samstatbloggen
  • IFLA-bloggen Global statistics for advocacy.

Det finnes trolig noen få til, men de er ikke spesielt synlige i det internasjonale fagmiljøet om bibliotekstatistikk.

Bloggposter

Mange generelle bibliotekblogger tar opp statistiske spørsmål fra tid til annen. Noen eksempler:

Jeg skriver nokså ofte om statistikk på Plinius. For å lette gjenfinningen har jeg laget egne registre til disse postene, på henholdsvis norsk og engelsk:

En blogg er både et publiseringsverktøy og en litterær sjanger. Wikipedias beskrivelse av blogger fanger opp begge aspekter:

  • Innleggene i en blogg sorteres i omvendt kronologisk rekkefølge slik at det siste innlegget automatisk legges øverst på forsiden. Forsiden inneholder et bestemt antall innlegg, og de overskytende eldre innleggene forflyttes automatisk ut av hovedsiden når nye innlegg publiseres.
  • Et kjennetegn ved blogger er at hver artikkel ofte har et kommentarfelt hvor lesere kan ha anledning til å skrive innlegg under artikkelen slik at kommentarene inngår i en diskusjonstråd. Tendensen til gruppediskusjon, lenking til hverandres blogger, og muligheten for [at] faste lesere kan abonnere på nye blogginnleggg fører til at blogger kategoriseres som et sosialt medium.

Samlesider

Bloggposter er vanligvis ganske korte tekster. De springer ut av konkrete situasjoner og gjengir opplysninger, ideer og reaksjoner som oppstår der og da. Som sjanger ligger bloggen nær opp til den spontane muntlige samtale.

Etter å ha blogget noen år, ser jeg at noen temaer har en tendens til å dukke opp på ny. Ofte skriver jeg en serie bloggposter om samme tematikk, f.eks. Storbyundersøkelsen, i løpet av noen få uker eller måneder.  Det å skrive setter tankeprosesser i gang.

Men det er sjelden jeg forfølger samme tema flere dager i strekk.  Jeg opplever at vekselbruket, altså det å skifte tema fra dag til dag, er motiverende i seg selv.

Slike spredte bloggposter kan samles til mer omfattende tekster. Tre eksempler fra  Plinius er:

Veien fra spredte poster til en sammenhengende presentasjon kan også gå via en lenkesamling, se:

Innganger

Den samlede norske bibliotekstatistikken er svært omfattende. De første offisielle tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) går tilbake til 1918/19. I dag samles det inn data fra mer enn fire hundre folkebibliotek, fra flere hundre fagbibliotek og fra flere tusen skolebibliotek hvert eneste år.

Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets sider

har lenker til de publiserte statistikkheftene.

Statistisk sentralbyrå

SSB har en egen inngangsside for fagbibliotek. Den nyeste er:

Samstat

For folkebibliotekene omfatter den publiserte statistikken fra ABM-utvikling og SSB bare deler av det omfattende materialet bibliotekene leverer fra seg. Heldigvis har mange fylkesbibliotek begynt å publisere data i en mer fullstendig form. Samstat prøver å følge med på disse sidene:

Vi mottar gjerne oppdateringer.

Plinius

Plinius Data er en egen samling av nettsider innenfor bloggen Plinius. Sidene er ordnet geografisk, etter land, region og verdensdel.

Hver side inneholder lenker til enkelte tilrettelagte statistiske data fra det aktuelle landet. Dekningen er,  naturlig nok, best for Norge. Tallene er lagret som regneark i Google Docs.

Regneark

Fagbibliotekstatistikken foreligger også som fullstendige regneark fra 2003 av:

Jeg får imidlertid ikke åpnet dem  i Open Office – de krever kanskje Excel?

Grafikk

Statistisk informasjon blir ofte presentert i grafisk form. Jeg har laget samlesiden

som viser de viktigste grafiske mulighetene for data som ligger i Google Docs.

Databaser

KOSTRA er den viktigste databasen som (også) inneholder bibliotekstatistikk. Basen er svært fleksibel. Det er mulig å hente ut data i en rekke ulike formater. Viktigst er nok regnearkene, som lett kan flyttes til Google Docs (eller andre programmer) og bearbeides videre derfra.

Statistikkhefter

De årlige statistikkheftene publiseres på papir. Papirutgavene finnes også i PDF-versjon på nettet siden 2002:

Ressurser

Reklamer
Kategorier:1bib, grafikk
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: