Hjem > Indikatorer > ST 53/10. Begreper og indikatorer (= SIP dag 6)

ST 53/10. Begreper og indikatorer (= SIP dag 6)

Begrepene er det vi ønsker å si noe om. Statistikken er de data vi faktisk har adgang til. De statistiske indikatorene er forsøk på å bygge en bro mellom våre sterke ønsker og vår svake empiri.

Overgangen – eller brofestet  – mellom begreper og indikatorer kalles operasjonalisering. Det innebærer at begrepet gis et observerbart innhold. Med besøk mener vi (la oss si) at «en person kommer inn i biblioteket for å benytte en eller flere av bibliotekets tjenester.»

Besøk og besøk, fru Blom

Eventuelle uenigheter om hva begrepet «egentlig betyr», dukker gjerne opp når det skal operasjonaliseres.

Bibliotekets egne ansatte kommer ikke på besøk når de kommer på jobben. Vaktmesteren kommer ikke på besøk når han skal skifte en pære. Men hva med toåringen som trilles inn av en mamma på jakt etter Knausgaard? Er gullungen på besøk? Hun blir jo kjent med bibliotekets lyder og lukter selv om hun ikke bruker en eneste tjeneste …

Indikatordesign

Brofestet mellom data og indikatorer kan kalles indikatordesign. Vi kombinerer observerte statistiske størrelser (variable) slik at de «gir bedre mening». De fleste indikatorer er enkle brøker (forholdstall). Men det er fullt mulig å bruke mer komplekse uttrykk – for eksempel summer av variable eller av enkle indikatorer.

Summen av besøk og lån er et uttrykk for aktivitet, sier Finland og Plinius. Legg til referansehenvendelser og medlemskap, sier New Zealand.

Det finnes ingen fasit eller overdommer. Det finnes ikke engang noen konsensus. De statistiske diskusjonene foregår på mange ulike arenaer som bare er løselig forbundet med hverandre. Fagfolkene har ikke bestemt seg. Feltet flyter.

Et fornuftig arbeid med norsk – og internasjonal – bibliotekstatistikk må starte her – det vil si med å anerkjenne statistikkfeltets fragmenterte karakter. En felles faglig forståelse kan ikke forutsettes: den må bygges i årene som kommer.

Ressurser

Fagbibliotek

Fylkesbibliotek

Tillegg

Reklamer
Kategorier:Indikatorer
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 2010-11-15, kl. 15:56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: