Hjem > TTT > ST 48/10: Mikrokunnskap på Gjøvik

ST 48/10: Mikrokunnskap på Gjøvik

I dag gleder jeg meg over Gjøvik.

Høgskolebiblioteket  har satset sterkt og synlig på trafikktelling som metode. Besøk og aktiviteter vil bli observert en gang i timen – to dager i måneden – gjennom hele dette studieåret. Så vidt jeg vet er dette den første tellingen i et fagbibliotek som dekker en så lang periode – også internasjonalt.

Biblioteket har dessuten startet en egen statistikkblogg for å dokumentere prosjektet underveis. Det styrker læringseffekten – og gjør det mye lettere for andre bibliotek å planlegge tilsvarende undersøkelser.

Vi er vant til at rapporter skrives og publiseres etter at data foreligger. I en 2.0-verden gir det vanligvis mer utbytte å publisere løpende. Det er ikke noe i veien for å skrive tradisjonelle rapporter og fagartikler i tillegg. Men nettet gjør det langt lettere å dele data, delresultater, ideer og hypoteser som en del av vårt daglige arbeid.

Utviklingen av ny kunnskap trenger ikke å vente på ekstra bevilgninger fra høyere makter og instanser. Vi kan sette i gang  kunnskapsproduksjon i liten skala på vår egen arbeidsplass.

I utviklingsland satses det mye på mikrofinansiering – av typen Grameen Bank i Bangladesh. Her er det snakk om mikrokunnskap.

Små tiltak får stor verdi når resultatene fra mange bibliotek kan kombineres. Derfor er det viktig å bruke instrumenter eller verktøy som gir sammenliknbare data. TTT er et slikt verktøy. LibQual+ er et annet.

Bibliotekene trenger imidlertid  en større verktøykasse. Det er ikke nok å foreslå nye instrumenter – fagmiljøet må også

  • prøve dem ut i praksis
  • dokumentere resultatene
  • dele erfaringene med andre

Her synes jeg Gjøvik har valgt en riktig strategi. Godt jobba!

Reklamer
Kategorier:TTT
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: