Hjem > TTT > Observasjon fra standplass

Observasjon fra standplass

Brukernes bruk av biblioteket kan kartlegges på to måter.

Storbyundersøkelsen var basert på at observatørene «skygget» en og en bruker – fra de kom inn av døra til de gikk ut av biblioteket. Dermed kunne SBU kartlegge ulike brukertyper.

Metoden gir mye informasjon, men tar også mye tid.

Tverrgående trafikktelling kartlegger ikke brukere, men aktiviteter. TTT er vesentlig mindre arbeidskrevende enn skygging, og gir like god innsikt i bruksmåte. Men metoden forteller atskillig mindre om den enkelte bruker.

I store bibliotek er vi nødt til å følge brukerne fra rom til rom for å registrere hva de gjør. I små og oversiktlige bibliotek (med en inngang) har vi imidlertid en annen mulighet. Der kan vi ofte finne en observasjonspost som dekker inngangen og (det meste av) publikumsarealet.

Setter vi oss på en slik plass, kan vi registrere alle som besøker biblioteket, både

 • når de kommer
 • når de går
 • hvem de er sammen med
 • og hva de i hovedsak gjør

Det kan også være mulig å ta noen svippturer innom de områdene som ikke kan observeres. Denne metoden ble brukt i en stor dansk undersøkelse i 2004.

Fast observasjon i Gjerdrum

Folkebiblioteket i Gjerdrum tilfredstiller disse kravene – og vårens trafikktelling vil bli gjennomført på denne måten. Studenten som gjennomfører undersøkelsen vil altså registrere alle personer som kommer innom i løpet av en full ukessyklus. I større bibliotek kan denne metoden egne seg for å kartlegge bruken av en enkelt avdeling.Det er da oppholdet på denne avdelingen som undersøkes.

Observasjonene kan f.eks. noteres på denne måten:

 • 1239-1249. Eldre kvinne leverer bøker. snakker med bibliotekar, går innom voksenavdelingen [2. etasje]
 • 1330-1517. Tre jenter (ungdom) bruker PC-er hver for seg på studierommet, men snakker også sammen. Går ut av biblioteket  – og inn igjen ganske raskt ca. 1400. Setter seg i gruppe og leser, men snakker også sammen
 • 1413-1451. Voksen mann og gutt (barn) spiller PC-spill sammen. Voksen bruker PC i studierommet mens gutten går omkring.

For å holde styr på personene, kan observatøren notere noen ytre kjennetegn: rosa sekk; caps; blå hettegenser, …

Når personer går ut og inn av biblioteket, vil telleren registrere dette som nye besøk. Men ingen brukere ville si at de besøkte biblioteket to ganger – bare fordi de gikk på toalettet eller drakk en kopp kaffe mens de var innom Kulturhuset.

For å håndtere slike korte fravær, velger jeg samme regel som for nettbesøkt: dersom en bruker kommer tilbake før det har gått en halvtime, regnes besøket som sammenhengende. Dersom avbrekket er på minst tredve minutter, registrer vi et nytt besøk.

Personvern

Alle studenter som gjennomfører trafikktellinger får selvsagt streng beskjed om å ivareta personvernet. Det de lærer om enkeltpersoner ved å observere, må behandles like konfidensielt som det de lærer om brukerne på andre måter (spørsmål de stiller, bøker de låner).

Ressurser

Plinius

Reklamer
Kategorier:TTT
 1. 2011-01-15, kl. 12:13

  Se også bloggposten Barn som bor på biblioteket:

  http://plinius.wordpress.com/2010/07/18/sk-2010/

 1. 2010-07-19, kl. 17:50
 2. 2010-07-19, kl. 17:51
 3. 2010-07-19, kl. 20:56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: