Hjem > Møtedokumenter > Rapport og bilder fra møtet 31. august

Rapport og bilder fra møtet 31. august

karithor.jpgABM-utviklings revisjonsutvalg hadde sitt første møte i juni.

På Samstatmøtet i NBFs lokaler fredag 31. august (13-16) brukte vi vel to timer på å diskutere de mange ulike problemstillingene som kom fram ved en gjennomgang av Jørn Helges referat fra dette møtet.

Andre møte i i ABM-utvalget er satt til 5. september, og Samstatgruppen ba Jørn Helge formidle våre synspunkter til dette møtet.

De femten punktene som var formulert av Samstats faglige konsulent (Tord) i juli, ble godtatt som retningslinjer for gruppas videre arbeid.

 1. Revisjonsarbeidet bør ikke dreie seg om et registreringsskjema, men om et statistisk kretsløp. Det er kretsløpet – måten bibliotek-Norge produserer og bruker statistikken på – som må løftes. Kretsløpet omfatter begreper, indikatorer, skjema, bearbeiding, presentasjon og lagring for ettertida. [Dette punktet fikk sterk og bred støtte som et generelt krav fra bibliotekmiljøet].
 2. Arbeidsinnsatsen kan reduseres ved å la de mindre bibliotekene rapportere færre opplysninger enn de store.
 3. Arbeidsinnsatsen kan reduseres ved å samle inn noen data ved utvalgsundersøkelser. Deltakerne i utvalget kan eventuelt rotere.
 4. Arbeidsinnsatsen kan reduseres ved å samle inn noen data med lengre mellomrom enn et år. [Dette er spesielt aktuelt for størrelser som normalt forandrer seg med lange mellomrom, som areal og nærmeste overordnede].
 5. ABM og SSB bør avklare og presisere for miljøet hvilke utgifter til husleie, data og annen infrastruktur som skal inkluderes når kommunene rappporterer bibliotekets driftsutgifter.
 6. Forskjellen på selvstyrt og sentralstyrt tilvekst bør synliggjøres. Den delen av tilveksten (antall enheter) som finansieres av Kulturfondet defineres som en underkategori i tilvekststatistikken. [Disse tallene kan alternativt – og fortrinnsvis – rapporteres inn fra sentralt hold, dvs. Kulturrådet og Biblioteksentralen].
 7. Tallene for husleie og for bibliotekets areal tas inn i den vanlige bibliotekstatistikken.
 8. ABM og SSB utarbeider detaljerte retningslinjer – som prøves ut i praksis – for hvordan antall besøk på folkebibliotek skal defineres (begrepsmessig) og registreres (teknisk).
 9. ABM og SSB ber et par større bibliotek (Oslo og Bergen?) eller fagmiljøer (Biblioteklaboratoriet? Nasjonalbiblioteket?) prøve ut prosedyrer for måling av nettbaserte bibliotektjenester. [Miljøet har et akutt behov for begrepsutvikling og prosedyrer for måling av slike tjenester.]
 10. ABM undersøker muligheten for å registrere besøkstimer og aktivitetstyper på løpende basis (ved et utvalg av bibliotek?). [Slike målinger er foretatt i Gjerdrum, Lillehammer og Drammen].
 11. Samarbeidet med systemleverandørene utvides. [Leverandørene inviteres til neste møte i Samstat].
 12. ABM setter i gang et prøveprosjekt med statistikk i sanntid – i samarbeid med interesserte folkebibliotek, fylkesbibliotek og systemleverandører. Noen sentrale indikatorer – som utlån, besøk og nettbesøk – må kunne publiseres månedlig, i hvert fall.
 13. For å analysere en del sammenhenger i dybden, må vi ha data på filialnivå. I dag er det for eksempel umulig å måle hva åpningstidene betyr for utlån og besøk.
 14. Bibliotekens Wifi-tilbud bør absolutt registreres – men det kan kanskje fylkesbibliotekene ta ansvar for?
 15. Hele databasen tilrettelegges for gjenbruk – til planlegging, forsknings- og læringsformål. Bibliotekstudentene kan ha stor nytte av dette materialet.

Tillegg i hakeparentes bygger på diskusjonen 31. august.

Kari vil innkalle til et nytt møte om et par uker, der systemleverandørene og andre interesserte organisasjoner vil bli invitert, slik at vi kan arbeide mer med strategi, og gå grundigere inn på behovene til fag- og skolebibliotek. Da vil vi også se på erfaringene med Samstats første statistikkurs, som vi holdt sammen med SFP 1. juni.

Disse organisasjonene var representert på møtet: Fagforbundet, Bibliotekarforbundet, NBF/SFP og Fagbibliotekarforeningen. Personene som deltok, var:

 • Kari Bjørklid (leder Samstat; Fagforbundet)
 • Bozena Rasmussen (nestleder Samstat; NBF/SFP)
 • Jørn Helge Dahl (Samstats representant i ABM-utviklings revisjonsutvalg; Fagforbundet)
 • Thor Bjarne Stadshaug (Bibliotekarforbundet)
 • Anne Hanto (FBF)
 • Tord Høivik (faglig konsulent)

Du finner bildene på flickr.

PS

Denne bloggposten er en første rapport fra møtet. Rapporten skal også fungere som referat.

For å bidra til rask og effektiv spredning, satser jeg ikke på en intern godkjenningsrunde før publisering. Teksten kan derfor bli endret på basis av innspill fra deltakerne.

TH

Reklamer
Kategorier:Møtedokumenter
 1. Ingen kommentarer så langt.
 1. 2008-02-19, kl. 00:13

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: